Featured, nieuws

Groene Michelin sterren? Wij zijn een opkomend initiatief!!

Wat is de groene MICHELIN ster en hoe verdien je deze onderscheiding?

De MICHELIN Gids heeft de groene ster in het leven geroepen om duurzaamheid op de kaart te zetten. Maar wat houdt die onderscheiding nu juist in? Hieronder vindt u al de antwoorden op uw vragen.

Wat is de groene MICHELIN ster?

De groene ster is een jaarlijkse award die voorbeelden op vlak van duurzaamheid in de verf zet. De ster bekroont restaurants en chefs die zichzelf aansprakelijk stellen voor hun normen op vlak van ethiek en milieu. Zij werken met ethische leveranciers en producenten om afval te vermijden, en doen er alles aan om plastic en andere niet-recycleerbare materialen uit hun bevoorradingsketen te weren.

Wat doen restaurants met een groene ster zoal?

Heel wat chefs werken in nauwe samenwerking met telers, boeren en vissers. Ze gaan wildplukken in de bossen, hebben hun eigen dieren en kweken hun eigen groenten en fruit. Verschillende chefs hebben ook oog voor regeneratieve landbouwmethodes en gaan bijvoorbeeld aan de slag met voedselbossen.

Vaak gaan ze verder dan afwegingen voor het milieu. Zo hebben ze ook aandacht voor de levenskwaliteit van hun team, net als de ambitie om zich in te zetten voor opvoedkundige projecten en lokale en duurzame initiatieven.

Wie komt in aanmerking voor een groene MICHELIN ster?

Elk restaurant dat is opgenomen in de MICHELIN Gids. Dus zowel MICHELIN borden, Bib Gourmands als MICHELIN sterren.

Waar kijken de inspecteurs naar wanneer ze een groene MICHELIN ster toekennen?

Er is geen specifieke formule om een groene ster toe te kennen. Elk restaurant en zijn omgeving heeft zijn eigenheid. De inspecteurs zijn op zoek naar zij die voortrekkers zijn als het op duurzaamheid aankomt, en houden daarvoor rekening met de volgende criteria:

  • Gebruik van lokale en seizoengebonden ingrediënten
  • Ecologische voetafdruk
  • Voedselverspilling
  • Algemene afvalverwerking en recyclage
  • Duurzaam management
  • Welzijn van de medewerkers

Wanneer is de groene MICHELIN ster gelanceerd?

De groene ster werd onthuld in 2020, maar het is in de 2021 editie van verschillende selecties over heel de wereld dat de ster echt werd uitgerold. In Nederland werd de groene ster in maart 2021 geïntroduceerd, tijdens de Sterrenceremonie.

Hoeveel restaurants hebben tijdens dit eerste jaar een groene MICHELIN ster gekregen?

Nederland telt dit jaar acht groene sterren.

Waar kan ik een lijst vinden van al de groene MICHELIN sterren?

Klik hier om al de groene MICHELIN sterren in Nederland te ontdekken. U vindt ze ook in de gloednieuwe app van de MICHELIN Gids, zowel voor iOS als Android.


Tip: restaurants met een groene ster worden begeleid door een quote van de chef. Neem ook een kijkje naar de restaurants met een korte omschrijving van hun groene initiatieven. Deze bedrijven – opkomende initiatieven – hebben eveneens veel aandacht voor duurzaamheid en moeten in de toekomst zeker in het oog gehouden worden.


Hieronder vindt u de volledige lijst van de groene sterren en de initiatieven in de MICHELIN Gids Nederland 2021. Klik op de naam van het restaurant voor verdere details en houd ook de zaken met een artikel goed in de gaten, waarin we dieper ingaan op hun duurzame overtuigingen.

Groene MICHELIN sterren:

Opkomende initiatieven:


Geschreven door Le Guide MICHELIN

Bron: https://guide.michelin.com/nl/nl/article/features/wat-is-de-groene-michelin-ster-en-hoe-verdien-je-deze-onderscheiding