Featured, nieuws

HORECANIEUWS.NL

 

Suzie & Tom van Suzie’s & Van Aken

maandag 24 september 2018
 

“Het leuke aan zowel onze vis- als vleesleverancier is dat zij mij ook bellen met de vraag of ik iets nieuws wil proberen, en visa versa. Zo houden we elkaar op de hoogte, en dat is top!”

Allereerst, wie zijn jullie en wat doen jullie precies?

Wij zijn Suzanne (26) en Tom (36).

Suzie heeft Suzie’s in de zomer van 2015 opgericht, na een masteropleiding kunstgeschiedenis. Inmiddels drie jaar verder, heeft zij een patisserie opleiding afgerond en is de taartenleverancier van onder andere de Hortus Botanicus (Leiden), Strandpaviljoen Willy Zuid (Katwijk), Brasserie Buitenhuis (Valkenburg), De Poort van Leyden (Leiden), Schuitemaker (Katwijk), Strandpaviljoen SandCbar (Katwijk), Witsand (Noordwijk), Tulum Tulum (Noordwijk) en De Branding (Noordwijk).

Tom is chef-kok en werkte in het verleden bij onder meer De Beukenhof (Oegstgeest), Restaurant Dartel (Leiden), Restaurant de Knip (Voorschoten), Visrestaurant KW106 (Katwijk) en Restaurant In Den Doofpot (Leiden). Als mede-eigenaar en chef-kok van Bistro Bree56 in Leiden, besloot Tom om zijn horizon te verbreden in Oegstgeest. Van Aken bedrijft een Frans-Aziatische keuken. Veel van de in de keuken gebruikte groenten, kruiden en eetbare bloemen, worden door de koks verbouwd in de moestuinen van Endegeest.

Hoe zorg je voor groei?

Op verschillende manieren. Wat betreft nieuwe klanten voor de taarten, loop ik (Suzie) gewoon ergens binnen. Ik laat een doos gebak achter, en laat de mensen proeven. Daarna wacht ik af…. Inmiddels bellen potentiële klanten ook zelf, en dat is natuurlijk fantastisch. Sinds wij Suzie’s & Van Aken zijn begonnen in oktober 2017, is de hoeveelheid particuliere afzet uiteraard ook gegroeid. Van bruidstaarten tot 21-dinner cakes. De webshop breidt zich steeds meer uit!

In het restaurant hebben we rustig kunnen opstarten, aangezien de taarten al zorgen voor zekerheid en dus een uitstekende basis. We hebben een ontzettend drukke zomer achter de rug en zijn zojuist lid geworden van Euro Toques Nederland. In sommige dingen investeren wij graag (zoals Euro Toques, artikelen als deze), in andere dingen geloven wij wat minder/niet (zoals krantenartikelen, IENS). Dat is wel het leuke aan ondernemen, uiteraard, dat men zelf die keuze kan maken.

Wilde je altijd al horeca ondernemer worden?

Suzie: “Niet persé. Ik was er wel snel achter dat ik eigen ondernemer wilde worden. Nooit gedacht dat ik op mijn 25e al twee succesvolle bedrijven zou hebben. Wie weet waar dat nog heen gaat…. Heerlijk!”

Tom: “Om mezelf volledig te ontplooien, vooral wat betreft creativiteit, zeer zeker.”

Hoe voorkom je dat Suzie’s en Van Aken straks net zo wordt als één van ‘die anderen?’

Suzie: “Eén van die anderen zal ik nooit worden. Als we op den duur, misschien, in een soort sleur terecht komen. Gaan we gewoon iets anders doen. Maar op dit moment zijn er zoveel opties wat betreft de taarten, en met het restaurant zijn we nog geen jaar open…”

Tom: “Mijn stijl in de keuken is totaal anders dan ‘die anderen’, al ben ik wel klassiek opgeleid. Inmiddels heb ik mijn eigen kookstijl gevonden.”

Wat is nu het leuke aan het leiden van een bedrijf?

Suzie: “Zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Als je op den duur merkt dat die goede begeleiding loont, is dat natuurlijk geweldig en tegelijkertijd een bevestiging van dat we het goed doen.”

Tom: “Dat ik mijn eigen ding kan doen, zonder naar een chef te hoeven luisteren. Ik kan producten gebruiken die ik zelf interessant en lekker vind. Op die manier komen veel nieuwe smaaksensaties tot stand.”

Er is een tekort aan goed horeca personeel, hoe ga jij hier mee om?

Wij hebben absoluut geen tekort aan personeel. Ze doen het allemaal geweldig en zijn erg blij met ons team. Deze zomer was er uiteraard wel even een tekort i.v.m. de vakanties. Stiekem hadden wij gedacht dat het wat rustiger zou zijn in het restaurant. Integendeel. We zitten inmiddels al twee maanden zo goed als vol. Dus we hebben met z’n alle moeten rennen, de dagen werden nog langer dan normaal, maar tegelijkertijd heeft het ons team nu al sterker gemaakt. Geweldig!

Werk je samen met andere partijen? En waarom?

Jazeker. Wij werken samen met Reitsma Seafood en Fix Fisch (visleveranciers), De Zeeuw (slagerij), Bidfood (groothandel), Vinites en de Gouden Ton (wijnleveranciers), Wasserij Buis (linnen), Den Dulk (bakkerij), De Groene Cirkel (moestuin), Siere en Hans Verhave (AGF), WIKO Verpakkingen (taartdozen), en ga zo maar door. Alles zo vers/ambachtelijk mogelijk, en volgens het motto van de Euro Toques: “Recht van de grond direct naar de mond”.

Met welke merken en producten werken jullie het liefst en waarom?

Seizoensgebonden producten – vis via de viskalender, lam in het voorjaar, etc. Ik werk niet altijd met de duurste producten maar bijvoorbeeld ook met minder gewaardeerde/onbekende producten zoals, respectievelijk, scholfilet en mahi mahi. Het leuke aan zowel onze vis- als vleesleverancier is dat zij mij ook bellen met de vraag of ik iets nieuws wil proberen, en visa versa. Zo houden we elkaar op de hoogte, en dat is top!

Waar droom je nog over?

Een bib gourmand, een strandtent (maar dan anders), sommelier titel, een huis aan het water, eeuwige roem.

Wanneer is jouw doel bereikt?

Suzie: “mijn leven is te kort om alles te bereiken wat ik wil bereiken. Dat weet ik nu al. Teveel energie en ambitie.”

Tom: “als er een ster op de deur zit.”